Suroviny:
45 g čokolády,
1 lyžica medu,
1 lyžička škrobu.
Postup:
Čokoládu rozpustíme nad parou. Med tiež zohrejeme a rozpustíme nad parou. Do medu dôkladne vmiešame škrob. Pridáme k čokoláde a dobre rozmiešame. Necháme trochu vychladnúť. Preložíme na podložku, tácku s...
Suroviny:
220 g čokolády,
180 ml šľahačkovej smotany,
1 lyžica rumu,
20 g masla.
Postup:
Do hrnca dáme smotanu a zohrejeme asi na 80 stupňov, pridáme nalámanú čokoládu a maslo. Dôkladne rozmiešame dohladka. Nalejeme na koláč alebo na tortu. Čokoládová poleva sa pri krájaní...
Suroviny:
350 g hladkej múky,
230 g masla,
30 g práškového cukru,
1/2 lyžičky soli,
60 - 120 ml ľadovej vody.
Postup:
Maslo nakrájame na tenké neveľké plátky a vložíme späť do chladničky. Ostatné suroviny tiež necháme 15 minút chladiť na chladnom suchom mieste....
Suroviny:
2 jablká,
2 lyžice medu,
šťava a kôra z jedného citróna,
100 g kandizovaného citrusového ovocia (kôry),
150 g hrozienok,
hrsť nasekaných sušených jabĺk,
50 g nasekaných mandlí,
50 g nasekaných orechov,
3 lyžice brandy alebo rumu,
1 lyžička...
Suroviny:
100 g medu,
250 g masla,
2 vajíčka,
200 g práškového cukru,
1 lyžičku jemne mletej kávy.
Postup:
Vajcia, cukor, kávu vymiešame do spenenia a za stáleho miešania, zohrievame na miernom ohni, aby bola hmota horúca. Dávame pozor, aby sa nepripálila. Necháme...
Suroviny:
250 - 300 g kryštálového cukru,
2 dl vlažnej vody,
1 lyžička citrónovej šťavy.
Postup:
Cukor, vodu a citrónovú šťavu pomaly varíme v hrnci na sirup, občas miešame. Správnu hustotu sirupu zisťujeme ručnou skúškou tak, že cukrový rozvar naťahujeme medzi palcom a...
Suroviny:
250 g tvarohu,
250 g masla,
250 g polohrubej múky,
štipka soli.
Postup:
Všetky suroviny zamiesime. Cesto môžeme používať na sladké aj slané pečenie. Na záviny rozdelíme cesto na 3 časti, rozvaľkáme a naplníme. Môžeme použiť na vykrajované sladké (upečené...
Suroviny:
4 vajcia,
8 lyžíc cukru,
8 lyžíc polohrubej múky,
2 lyžice kakaa,
3 lyžice rumu.
Postup:
Žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom dobiela. Postupne zašľaháme rum a po lyžiciach múku. Nakoniec zľahka...
Suroviny:
6 vajec,
6 lyžíc curku,
6 lyžíc polohrubej múky.
Postup:
Odelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom dobiela. Z bielkov urobíme tuhý sneh. Do žĺtkovej masy postupne zapracujeme múku a sneh. Vylejeme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech alebo do okrúhlej...