Huby je možné pripraviť na množstvo spôsobov. Čerstvo nazbierané huby by sa mali čo najskôr tepelne spracovať a skonzumovať alebo uchovať sušením, sterilizovaním, nakladaním. Vysoké množstvo vody v hubách spôsobuje, že sa rýchlo rozkladajú, starnú, zaparujú a hnijú. Huby sa konzumujú hlavne kvôli aromatickým zložkám a príjemnej chuti. Ich energetická hodnota je nízka. Obsahujú 90 až 95 percent vody, minerálne látky ako draslík, horčík, fosfor, vápnik, železo a vitamíny skupiny B (B1, B2, PP), vitamíny C a D.
Bedľa vysoká
Hríb dubový, hríb smrekový a pod.
Jelenka poprehýbaná
Kuriatko jedlé
Masliak obyčajný, masliak zrnitý
Suchohríb hnedý, suchohríbnik zamatový a pod.
Trúdnik klobučkatý
Rýdzik pravý, rýdzik surovičkový
Smrčkovec český
Sírovec obyčajný
Rôsolovec červený
Plamienka zimná
Lievik trúbkovitý
Hliva buková
Pečeňovec dubový
Kozák osikový, kozák brezový, kozák hrabový a pod.