Suroviny:
500 g polohrubej múky,
400 g mrazeného špenátu,
1 vajce,
soľ.
Postup:
Špenát necháme rozmraziť. Kľudne použijeme lacnejší, viac vodnatý pretlak. Pridáme múku, vajce (nemusí byť) a vypracujeme haluškové cesto. Môžeme pridať aj pretlačený cesnak. Z cesta nahádžeme...
Suroviny:
1 vajce,
3 - 4 dl hrubej múky.
Postup:
Do misy dáme 1 šálku múky (cca 3 dl), urobíme jamku, do ktorej rozklepneme vajíčko. Spracovávame najprv nožom, potom v rukách na tuhé cesto, ktoré sa dá strúhať. Ak treba postupne pridávame po troškách múku. Cesto nastrúhame.
Suroviny:
biely chlieb alebo pečivo,
maslo,
príp. bylinky (sušený drvený tymián, rozmarín, petržlenová vňať a pod.).
Postup:
Chlieb nakrájame na rovnaké kocky. V panvici rozohrejeme trošku masla, pridáme chlebíky a opekáme, kým nezačnú hrkotať. Ak chceme krutóny s bylinkami, do...
Suroviny:
400 g duseného špenátu,
10 g hrubej múky,
60 g strúhanky,
30 g masla,
1 vajíčko,
10 g tvrdého syra,
soľ,
mleté čierne korenie.
Postup:
Maslo vymiešame so žĺtkom, korením a soľou. Pridáme udusený špenát (prebytočnú vodu scedíme), múku a nastrúhaný...
Suroviny:
1 hrnček pohánky,
2 hrnčeky vody,
olej (nemusí byť),
soľ.
Postup:
Pohánku prepláchneme na site. Vložíme do osolenej vody, privedieme k varu a varíme 5 minút. Odstavíme a vložíme do tepla (pod perinu, do deky) na 20 minút, aby došla. Nakoniec primiešame trochu...
Suroviny:
1 vajce,
2 lyžice pšena,
cca 4 lyžice detskej krupice.
Postup:
Pšeno prepláchneme trikrát vriacou vodou a v troche vody s vegetou varíme cca 10 minút. Zvyšnú vodu zlejeme. Vychladnuté pšeno zmiešame s vajíčkom a krupicou na hustejšie cestíčko. Z cesta cez...
Suroviny:
50 g bryndze,
1 vajce,
100 g krupice,
soľ.
Postup:
Suroviny zmiešame, vyformujeme väčšie halušky. Varíme v slanej vode, kým všetky nevyplávajú na povrch. Vkladáme do horúcej polievky (napr. zeleninovej).
Suroviny:
1 vajce;
4 - 6 lyžíc krupice (podľa veľkosti vajíčka a lyžice);
1 lyžička masla (masti, oleja).
Postup:
Vajíčko vymiešame s maslom a krupicou na redšie cestíčko. Tuk môžeme vynechať. Necháme postáť asi 15 - 20 minút. Krupica nabobtná, cestíčko trochu zhustne. Potom...