Vyhľadávanie


Kontakt

Blog

Pamajorán obyčajný - oregano

01.07.2011 19:12

Oregano môžeme pestovať, ale rastie u nás aj bežne na lúkach. Je častou súčasťou koreninových zmesí. Hodí sa k zemiakom, paradajkám, strukovinám, vaječným a syrovým jedlám, do plniek, mletého mäsa, na dusenie a pečenie mäsa, na pizzu a slané koláče. Dobre chutí s chilli a cesnakom. Často sa kombinuje s petržlenovou vňaťou. Využíva sa v talianskej a gréckej kuchyni.

Mäta

01.07.2011 19:10

Mätu pestujeme v záhradkách, má množstvo rôznych variant. Niektoré druhy rastú voľne v prírode. Používa sa najmä na čaj. Výborný je aj mätový sirup či mätová omáčka k mäsu. Mätu dávame na nové zemiaky, do šalátov, syrových nátierok, jogurtových dresingov, nápojov. V gréckej či arabskej kuchyni sa dáva do mäsových jedál. Hodí sa do dezertov, zmrzliny, čokoládových tort, tvarohových koláčov a iných múčnikov spolu s hrozienkami a čiernymi ríbezľami.

Z mojich receptov s mätou:

Mätový sirup

Babkine pirohy

Kuracie s mätou

Plnené ríbezľové listy

Bulgur so zemiakmi

Hovädzie na stredomorský skôsob

Cyperské tzatziky

Keftedes

Choriatiki

Uhorkovo - paprikový šalát

Teplý hráškový šalát

Hrášok po turecky

Paradajkový šalát s mätou

Uhorky s mätou

Bob čorba

Turecká šošovicová polievka

Cuketová polievka s hráškom

Hrachovo - tekvicová polievka

Fazuľová s jogurtom a mätou

Šošovicová s mätou

Baklažánové ragú

Baklažánová kaša

Pečená papriková cuketa

Bulharský paprikový šalát

Karibské korenie

01.02.2011 13:18

Karibské korenie obsahuje sezam, koriander, papriku, citrónovú kôru, mak, cukor, korenia, pažítku, cesnak, ... Je to farebne veľmi pestrá zmes. Korenie má jemne pikantnú chuť. Hodí sa na pečenie, grilovanie rýb aj iného mäsa, na steaky. Ale aj na ochutenie zeleniny, ryže a cestovín.

Korenie asado

01.02.2011 13:17

Asado je argentínske korenie, pôvodne určené na ryby. Obsahuje papriku, korenie, cibuľu, soľ, oregano, zmes korenia a zeleniny, ... Má jemno pikantnú chuť. Je mleté nahrubo.

Cajun (kajun) korenie

06.01.2011 11:17

Je zmes cibule, cesnaku, chilli, papriky, oregana alebo bazalky, tymiánu, soli, príp. čierneho korenia. Používa sa na rybacie steaky, kuracie, ale aj iné mäso.

Pašerácke korenie

03.01.2011 13:30

Pašerácke korenie je mojou obľúbenou zmesou korenín. Obsahuje sezamové semiačka, tymián, oregano, kurkumu, zmes korenia a zeleniny, cukor. Má jemne pikantnú chuť. Koreninová zmes je vhodná na dochutenie ryže, na dusenie, pečenie a grilovanie mäsa aj zeleniny.

 

Tahini pasta

31.10.2009 10:33

Získava sa rozdrvením svetlých sezamových semiačok aj so šupkou. Pridaním morskej soli vznikne slaná pasta, ktorá sa používa do slaných pokrmov.

Na domácu výrobu potrebujeme sezamové semiačka a sezamový (olivový) olej. Semiačka opražíme nasucho a rozmixujeme  ich s olejom (ak je treba aj s vodou) na hladkú pastu. Na jednu šálku sezamu pridáme cca 1/4 šálky oleja. Môžeme tiež semiačka pomlieť mlynčekom na mak a zmiešať s olejom.

Používa sa najmä v kuchyniach severnej Afriky, Blízkeho východu, Stredného východu, v Turecku a pod.

Z mojich receptov s tahini pastou:

Hrášková nátierka s tahini pastou

Fazuľová nátierka s tahini pastou

Tahini omáčka

Tahini koláč

Kuskus s cícerom

Orzo s cícerom

Cícerový šalát so sezamom

Hummus

Baba Ghanoush

Morčacie prsia na pomarančoch

Kuracie kúsky s baklažánom

Tvarohové halušky s medovo - sezamovou omáčkou

 

<< 1 | 2