Vyhľadávanie


Kontakt

Tahini pasta

31.10.2009 10:33

Získava sa rozdrvením svetlých sezamových semiačok aj so šupkou. Pridaním morskej soli vznikne slaná pasta, ktorá sa používa do slaných pokrmov.

Na domácu výrobu potrebujeme sezamové semiačka a sezamový (olivový) olej. Semiačka opražíme nasucho a rozmixujeme  ich s olejom (ak je treba aj s vodou) na hladkú pastu. Na jednu šálku sezamu pridáme cca 1/4 šálky oleja. Môžeme tiež semiačka pomlieť mlynčekom na mak a zmiešať s olejom.

Používa sa najmä v kuchyniach severnej Afriky, Blízkeho východu, Stredného východu, v Turecku a pod.

Z mojich receptov s tahini pastou:

Hrášková nátierka s tahini pastou

Fazuľová nátierka s tahini pastou

Tahini omáčka

Tahini koláč

Kuskus s cícerom

Orzo s cícerom

Cícerový šalát so sezamom

Hummus

Baba Ghanoush

Morčacie prsia na pomarančoch

Kuracie kúsky s baklažánom

Tvarohové halušky s medovo - sezamovou omáčkou