Vyhľadávanie


Kontakt

Kôpor voňavý

01.07.2011 19:19

Kôpor sa u nás často pestuje v záhradách. Z kôpru sa dá použiť všetko okrem koreňa - semená, čerstvá aj sušená vňať. Kôpor má jedinečnú a výraznú chuť a vôňu. Vôňa kôpru je sladká a aromatická. Chuťou sa kôpor podobá anízu a rasci. Jeho semená sú liečivé, obsahujú silice, vápnik, fosfor a iné minerálne látky. Sú vhodné najmä k rybám. Tradične sa čerstvá kôprová vňať používa na nakladanie zeleniny, do kyslých strukovinových či zemiakových polievok, do prívarkov zo zemiakov, tekvice, fazuľkových strukov a pod. Kôpor sa hodí do bylinkových masiel, majonéz či smotanových a jogurtových dresingov, do šalátov, tvarohových nátierok. U nás je tradičná kôprová omáčka, v Čechách kapustový šalát s kôprom. Kôpor je výborný v kombinácii so zemiakmi, tvarohom, s vajíčkami, rybami, k uhorkám, cuketám, paradajkám či hlávkovému šalátu. Spolu s petržlenovou vňaťou je prvou bylinkou, ktorú pridávame do jedál malým deťom.

Z mojich receptov s kôprom:

Syr s chrenom a kôprom

Uhorkový tvaroh s kôprom

Studená kôprová omáčka

Vajíčkový šalát s kôprom

Bryndza s kôprom

Chorvátky zemiakový šalát

Zemiakový šalát s kôprom

Kôprová fazuľa

Kôprová tekvica

Kôprové zemiaky

Tzatziky

Uhorkový prívarok

Balkánska cuketová polievka

Tarator

Tvarohové lievance

Kôprová omáčka

Morčacie v horčicovo - kôprovej omáčke

Ryba v kôprovke

Kôprový koláč