Vyhľadávanie


Kontakt

Huby našich lesov

01.06.2013 22:18

Huby je možné pripraviť na množstvo spôsobov. Čerstvo nazbierané huby by sa mali čo najskôr tepelne spracovať a skonzumovať alebo uchovať sušením, sterilizovaním, nakladaním. Vysoké množstvo vody v hubách spôsobuje, že sa rýchlo rozkladajú, starnú, zaparujú a hnijú. Huby sa konzumujú hlavne kvôli aromatickým zložkám a príjemnej chuti. Ich energetická hodnota je nízka. Obsahujú 90 až 95 percent vody, minerálne látky ako draslík, horčík, fosfor, vápnik, železo a vitamíny skupiny B (B1, B2, PP), vitamíny C a D.

 

Bedľa vysoká

Vyprážaná bedľa

 

Hríb dubový, hríb smrekový a pod.

Hubová polievka

Zemiaková pochúťka

Hubovo - králičie rizoto

Hubová nátierka

Hovädzie na hubách

 

Jelenka poprehýbaná

Polievka z jelenky

Guľáš z mäsa a jelenky

 

Kuriatko jedlé

Ryžová polievka s kuriatkami

Ryža s hubami

Kuriatkové rizoto

Kuracia polievka s kuriatkami

 

Masliak obyčajný, masliak zrnitý

Hubový guľáš

Karfiol s hubami

 

Suchohríb hnedý, suchohríbnik zamatový a pod.

Ragú z pečienok a suchohríbov

Voňavá hubová omáčka

 

Trúdnik klobučkatý

Polievka z trúdnika

 

Rýdzik pravý, rýdzik surovičkový

 Opekané rýdziky 

Kurací šalát s hubami

Salámový šalát s rýdzikmi

 

Smrčkovec český

Plnené smrčkovce

Jarná hubová polievka

 

Sírovec obyčajný

Sírovec na smotane

 

Rôsolovec červený

Kurací šalát s rôsolovcom

 

Plamienka zimná

Guľáš z plamienky zimnej

 

Lievik trúbkovitý

Hubové korenie

 

Hliva buková

Fašírky s hlivou

Obložené chlebíky s hlivou

Hlivový šalát s feferónkami

 

Pečeňovec dubový

Vyprážaný pečeňovec

 

Kozák osikový, kozák brezový, kozák hrabový a pod.

Kozákové chlebíky

Hubová praženica

Omáčka z lesných húb

Neapolské hubové ragú

Krúpy s kelom a hubami

Hubovo - kalerábové lievance